Tuesday, April 7, 2015

Noah, Darren Aronofsky, 2014



teisipäev, 7.04, 2015


Maailmalõpp kergelt dantelikus võtmes. Vesi on katnud pea kogu Maa. Üksikud ellujäänud on kogunenud kõrgematesse kohtadesse. Nad karjuvad abi järele, aga laev ei peatu. Jumala tahe uputab inimliku sitahunniku taevaliku põhjalikkusega.

Ma vaatasin nüüd hästi lühikese ajavahemiku jooksul ära kaks piibliteemalist filmi, mis mõlemad on tehtud väga tuntud Hollywoodi filmilavastajate poolt. Ridley Scotti Moosese-teemaline film (Exodus) osutus värvikaks, efektirohkeks pettumuseks - peale välise sära pole seal mitte kui midagi vaadata. Küll aga suutis mind üllatada just Noa-film - ma miskipärast arvasin, et kui Hollywood ketrab valmis filmi suurest veeuputusest, on tulemuseks Jurassic parki või Independence Day tüüpi lamedus. Enda vabanduseks võin ma öelda ainult seda, et ma ei teadnud, kes on filmi autor - ma vältisin täiesti teadlikult selle filmi vaatamist tõesti senikaua, kui  ma sain teada, kes on filmi režissöör. Siis ma otsustasin lõpuks vaadata ja sain  vaat et aasta filmielamuse.
See ei ole päris tavaline piibli-film. Aronofsky päritolu, samuti tema pidev huvi juudi müstika vastu teeb sellest filmist pigem toora-filmi. Toora on viis Moosese raamatut ja kuigi tekst on sama mis Piiblis, tuleb meeles pidada, et judaistlik pühakiri ei lõpe Uue Testamendi ja lunastusõpetusega. Õieti on enamus judaismist kõigest hiigelsuur kommentaarium toora tõlgendamiseks ja lahtimõtestamiseks (lubatagu mulle siinkohal selline räige lihtsustamine). See asjaolu teeb Noast hoopis isevärki filmi.



Tegelikult on enamus tsivilisatsioonist veeuputuse ajaks juba surnud, uppunud omaenda sopa ja energiakriisi kätte. Linnadesse on kaevatud kraavid laipade jaoks, maa on muutunud viljatuks tühermaaks, metsad maha raiutud, veekogud reostatud. 

Kristlik ajalookäsitlus ei luba kordust ega tsüklilist ajalookäsitlust. Lunastus ja pattulangemine on ühekordsed sündmused, st erakorraliselt kordumatud ja pöördumatud. Filmis seevastu näeme me aastatuhandeid minevikus Kaini poegade poolt loodud tööstustsivilisatsiooni, mis sarnaselt meie omaga seisab terava tooraine- ja energiakriisi ees. Kui Seti järeltulija Noa saab jumalalt ilmutuse peatselt saabuva maailmalõpu kohta, siis on see sündmus, mis võib vabalt ka meie ajal juhtuda - kristlikus tõlgenduses on veeuputuse kordumine välistatud.
Noa saab jumalalt keerulise ülesande. Selle ülesande üks pool on Kirjast hästi teada - ehitada laev ja päästa kõik loomad. Vähem on teada (või kas seda üldse oligi) et Noa pidi ühtlasi lõpetama inimsoo. Noa on sügavalt veendunud et inimene kui liik, kui jumala looming on läbi kukkunud ja peab saama lõpetatud. Enamus inimkonnast hukkubki veeuputuses ja Noa, taimetoitlane, hea mees, laste isa mitte midagi ei tee mitte ühegi inimese päästmiseks. Noa poeg Jaafet peab saama Viimaseks inimeseks. Noa naine ja Seemi naine on viljatud, seega määrab Noa inimkonna peale veeuputust aeglasele, valulisele väljasuremisele.
Asjad lähevad aga lõplikult jubedaks, kui selgub, et Seemi naine Iila on siiski kõigest hoolimata rase. Noa on veendunud, et ta peab vastsündinu tapma, kui see on naissoost. Ta teeb seda sügavas veendumuses, et tegu on jumala poolt antud ülesandega (mis võib olla tõsi). Noa loost kumab läbi Aabrami ja Iisaki lugu, isegi vikerkaar pannakse taevasse jumaliku lepingu märgiks, ehkki Noa päris viimasel hetkel last tappa ei suuda. Aabrami usk oli selles suhtes tiba tugevam, tema oli valmis omaenda lapse jumala käsu peale mättasse lööma nagu kolin. Filmis pühitsetakse Noa läbikukkumist oma ülesandes, leitakse selles lausa jumalikke tõdesid, mille varal edasi elada.


Jumala töö peab saama tehtud. Iila laulab lastele unelaulu, mida Noa kunagi talle lapsena laulis, lapsed jäävad magama. Nuga kerkib...

Ma ei ole tükk aega nii vastikut filmi näinud. Nojah, kõik otsad jäetakse lahti, isegi ilus ja otrodoksne tõlgendus judaistlikust, vanatestamentlikust jumalast on lubatud, ometi jääb vägisi mulje et tegu on tigeda paskvilliga jumala ja pühakirja aadressil. Kellele meeldivad teoloogilised küsimärgid, vaieldavused ja intrigeerivad probleemiasetused, neile soovitan Noad igal juhul vaadata. Nii neil, kes usuvad, kui neil, kes ei usu.

No comments:

Post a Comment